Followers

Labels

Friday, May 13, 2016

Romanian -- ALEX COLLIER -- TIPURI DE CIVILIZATII STRAINE AVANSATE, DE ACORD CU SCALA LUI KARDASHEV


Scala lui Kardashev, este o metoda propusa de astrofizicianul rus Nikolai Kardashev, pentru a masura gradul de dezvoltare tehnologica al unei civilizatii. A fost prezentata original în 1964, si foloseste trei etape sau tipuri, clasificînd civilizatiile bazata pe cantitatea de energie colectata, utilizata si procesata, si marirea sa pe scala logaritmica. 
Aceasta scala a fost utilizata de Isaac Asimov, George Lucas
în Razboiul Stelelor, Gene Roddenberry în Calatoriile Stelelor, si în serii ca Stargate, pentru a descrie diferitele nivele de dezvoltare tehnologica, si constiinta civilizatiilor extrapamîntesti. O lectura interesanta care ne ajuta sa facem paralela între diferitele Planuri de Constiinta, si Ordinele Creationale.
Cu toate ca este doar o teorie, ea ne ajuta sa întelegem cît de departe specia umana ar putea sa ajunga, bazata pe cantitatea de energie pe care ar fi putut sa o obtina, sa o proceseze si sa o consume.


Tipul Unu - Societatea Planetara
Acest tip de civilizatie, are întreaga energie a unei planete pusa la dispozitia sa. Ei au cunoasterea de cum sa foloseasca si sa controleze fortele lor naturale, ca vulcanii, clima si pîna chiar si cutremurele de pamînt. Ei pot colecta si înmagazina energia care emana de la steaua lor vecina. Ei sunt de asemenea alimentati de energia solara si de fuzionare.
Tipul Doi - Societate Interplanetara
Acest tip de civilizatie poate sa profite de întreaga energie a unei stele. Ei au completat o sfera Dyson - o structura care înconjoara un soare întreg împreuna cu planetele gasite în vecinatatea lui. Energia de fuzionare, este acum dominata complect, si ei pot sa colonizeze diferite planete. Din cauza sursei masive de energie pe careo poseda, sunt virtual imuni de extingere.
Tipul Trei - O societate Interstelara
Civilizatiile care au progresat pîna aici, cunosc potentialul energetic al unei galaxii întregi. Speciile de tipul 3, pot circula liber prin toata galaxia, captînd energia stelelor din apropiere, în timp ce colonizeaza planetele ospitaliere. Este greu de imaginat cum ar fi aceste specii, însa exemplul cel mai plauzibil ar fi Ciborghii, sau organismele cibernetice. În aceste societati avansate la un grad înalt, fiintele umane sunt vazute ca o sub-specie. Din cauza capacitatilor lor inimaginabile, ciborghii, acum au o capacitate  de a se auto-replica, si eventual se vor raspîndi prin toata galaxia pentru a revendica stapînirea tuturor stelelor.
Scala originala termina cu Tipul 3, pentru ca Kardashev, considera ca o civilizatie de Tipul 4, ar fi extrem de avansata, si el nu sa aventurat mai departe. Cu toate acestea, unii teoreticieni precum Carl Sagan, Michio Kaku si Robert Zubrin, au continuat scala de acolo de unde Kardashev se oprise.
Tipul Patru - O societate Intergalactica
Aceste specii controleaza energia generata prin tot universul. Ei pot traversa expansiunea accelerata a spatiului, si pot ramîne în interiorul gaurilor negre supermasive. Civilizatiile de Tipul 4, sunt ceea ce am putea denumi ca fiind dumnezeii, sau fiintele divine. Recursurile lor sunt o speculatie pura, însa ei trebuie sa fie capabili sa modeleze structura spatiului si al timpului.
Tipul Cinci
Da, un al cinci-lea tip a fost adaugat recent, si aceste civilizatii se suprapun tuturor celorlalte. Ei sunt ceea ce numim o "rasa superioara", o specie asa de avansata ca poate utiliza energia generata de diferite universe. Asemenea societati, ar putea sa traverseze multi-universu-ri cu diferite forme de materie, fizica si spatiu-timp. Ei pot fi interpretati ca  fiind sensul primordial de "dumnezeu".
Atunci, unde se afla specia noastra localizata pe scala lui Kardashev? Ei bine, noi nu ne aflam înca. Specia noastra, este înca de un Tip 0, împreuna cu alti posibili candidati. În timp ce cîtiva considera ca tranzitia de la Tipul 0 catre Tipul 1 ar putea avea loc în viitorii 100-200 de ani, înca luptam pentru a domina fortele naturii.
Se pare ca civilizatiile care se gaseau la limita, sau autodistrus, si a trebuit sa înceapa totul din nou, pentru ca sa atinga primul pas pe scala lui Kardashev. Speram sa trecem pe deasupra, de aceasta data.
Surse:

Translator: Star Child


No comments:

Post a Comment

ESOTERICSUBTITLES IN ENGLISH, ESPAÑOL, PORTUGUÊS

Click upon the circle after the small square for captions

PRGInstructions HERE